Barbacka på kozca

Egentligen var det min dag att ta bella igår, men då när jag komme hem ifrån skolan så hade mamma redan varit ute med henne! Kändes ändå skönt. Så mamma tyckte att jag skulle ta ut kozca. Hon var mycke lugnare i stallet idag. Hon stog liksom och chillade. Men ibland kunde hon höra något ljud så då blev hon stressad igen och började gå runt runt i boxen. Har henne lös i boxen för att försöka lära henne att bli marknaden som mina andra hästar är. Det är så mycket mer behändigare än att behöva knyta fast dom hela tider. Och vara rädd för att dom ska springa iväg direkt du släpper dom. Men hon har faktiskt börjat kunna att stå stilla nu. Dock har jag ett grimmskaft vid öppningen vid boxen för att hon inte ska gå ut.

Men iallafall så red jag Barbacka igår. Och idag så red jag själv. Alltså det var ingen annan häst som följde med.
Hon var väldigt stressad till en början. Så jag galopperade lite med henne för att jag tänkte att de skulle släppa. Men de gjorde inte. Så då gick jag in på banan och då vart hon som en helt annan häst. Hon var inte stressad där för 5 öre utan hon koncentrerade sig på mig. Ställde väl inte några som Helst krav på henne, utan vi gjorde någon skänkelvikning. Och lite ökningar i trav och sådär.
Men sedan tyckte jag hon gick orent i vänster varv. Men det var inget som syndes enligt mamma. Utan hon nickade som bara till i stegen..

Sedan fick hon stå själv i stallet då jag skulle tränas av osv. Annars har alltid någon häst fått stått med henne. Men nu fick hon stå själv. Hon var lite mer stressad. Men inte som första gången jag tog in henne. Hon gick runt osv. Men försökte inte rymma ut ur boxen.

Just nu sitter jag på bussen iallafall, på väg till skolan. Onsdag idag vilket betyder att jag slutar 14. Skööönt! Mer ridning idag alltså. Eller kanske led-övningar... Hm.. Måste iallafall ut med Bells. Mjukgörande för henne!


Red Kozca igår

Hallå!
Sitter på bussen nu påväg till skolan. Så nu när jag ändå har tid passar jag på att kasta in ett inlägg ifrån telefonen.
Iallafall blev det så sent igår (kl var 9 då jag komme in ifrån stallet) haha jag brukar annars somna vid 9. Så det var bråttom igår. Hehe. Nä men jag var riktigt trött igår då jag komme in så jag orkade verkligen inte bloggar.
Men iallafall tillbaka till ämnet så red jag Kozca igår.
Hade ju egentligen tänkt vänta ett tag tills jag gjorde något med henne.
Men jag red iallafall igår för att bli av med lite energi.
Ridningen gick jätte bra. Ställde inte alls några krav på henne. Utan jag kände bara lite på henne. Sedan så galopperade vi längs vår väg för att få av lite energi.
Vi tänkte att om hon blir riden och aktiverad så blir hon säkert lättare att hantera senare då. Och när vi kom in i stallet sedan så var hon mycket lugnare. Visserligen var hon fortfarande stressad. Men hon gick att hantera på ett annat sätt. Hon lyssnade liksom. Som hon inte gjort tidigare, då stressen har tagit över.


Nya ridbyxor



Idag så klickade jag och mamma hem ett par ridbyxor ifrån Vava's Häst & fritid. 
Det är ett par svarta helskodda ifrån Bocaj.
Jag har ett par exakt likadana, vita. Mina tävlings-ridbyxor som jag aldrig har använt.
Jag köpte dom förra året på Royal. Dom är super sköna trotts att dem är helskodda. Vilket inte ens känns.
Utan dom är som ett par super stretchiga leggings. 
Iallafall bestämde jag mig idag för att köpa ett par likadana i svart för att ha som "standard" ridbyxor.
Dessutom är dom på rea just nu, och frakten är gratis. 
Så för 475:- kan dom också bli dina!



Uteritt på Bella

Red ut med Bella idag.
För första gången på några månader... Kommer inte ens ihåg sista gången jag red ut med Bella...
Men idag så skippade vi ridbanan och for ut i de varma vädret.
Vi for först över till grannen som var där ett gäng och grillade korv. Så vi pratade bara lite med dom där och sedan red vi upp på rackbergs-vägen som dom har plogat upp. 
Vi var ute i ca 40 min kanske. Krävde ingenting alls utav henne utan vi skrittade bara.
När vi kom hem tänkte jag att bella skulle få springa av sig på ridbanan men hon drygade bara och ville bara gå efter mig. 
 
Imorgon kör mamma styrke med Bella.

Lång dag

Vaknade vid halv 7 av mig själv i morse. Har gjort det i flera veckor nu. Försökte ändå att hålla ögonen öppna så länge som möjligt igår kväll för att kunna sova längre nu på morgonen. Men ikket.
Lång och sov film till kl 10 kanske sedan tog jag mig en macka och pallrade mig ut i stallet. 
Hade tänkt att ta ut Bella, och rida ut med mamma och Brunis en sväng. Men då skulle mamma fylla på vatten och göra lite andra saker före så då tog jag in kozca i stallet.
Men jag märkte rätt snabbt att de fungerade inte att ha henne själv där inne så mamma hämtade Bella.
Bella ger väl den lugnaste inverkan på de andra hästarna då hon ändå är väldigt trygg. Hon står där man ställer henne. Men kozca var rätt nervös ändå. Men jag tog av henne täcket och tog på henne repgrimma.
MEN då trampade hon ju på mitt ledrep och sletsönder spännet på det... Så jag lånade snabbt Martinas. 
När jag tog ut henne tänkte jag bara göra några lätta ledövningar, som att backa stanna osv för att få ner lite lugn på henne. Men hon var så stressad och uppe i varv så när vi hade bara gått en bit vände hon på sig, låste halsen och sprang iväg i galopp... I vanliga fall brukar jag alltid kunna dra tillbaka dem till mig. Men ikket. hon sprang bara tillbaka till hagen. Det var tur att mamma stog vid ingången utav hagen dit kozca sprang och kunde ta fast henne. 
Jag och mamma bestämde oss för att vi kanske inte ska ta ut henne de första dagarna trotts att hon behöver bli av med energi. utan hon får helt enkelt bekanta sig med det nya stället, de nya kompisar hon fått. och börja lugna ner sig lite före jag gör något med henne. 
Sedan la jag på henne ett fleecetäcke som hon fick ha i hagen då det var så pass varmt.

Sedan fick jag ett telefonsamtal utav filip som ville att jag skulle komma in till stan på skotertävlingen och kolla på när han körde, och träffa honom. Så jag bestämde mig för att fara dit ändå. Även om jag hade tänkt att rida Bella. Har inte träffat Filip sedan jag flyttade ifrån sorsele. Vilket är mer än ett halvår sedan...
Så det var verkligen roligt att träffa honom idag, han vann även.

Jag kom hem för ett litet tag sedan, snart ska jag äta nå middag. Sedan så ska jag dra mig utåt och kasta på Kozca ett tjockare täcke.

Bra Hööks!!


BRA! säger jag bara.
Ser ut att vara i precis de matrialet jag vill ha, bra längd, bra pris.
Bara upp till bevis!

bara den där ringen jag stör mig på, men den kan jag ju bara ta bort på något sätt!

Hemma

Med en häst rikare i hagen. 
Tanken var att jag skulle rida henne imorse innan lastningen för att få av lite energi men det var så pass kallt så jag släppte henne i paddocken och tränade henne lite lös. Hon hade endel åsikter emot mig då jag skulle byta håll, fart och liknande. men efter ett antal kickningar i luften och några varv i galopp så började hon lugna ner sig lite och lyssnade på mina signaler. Tillslut vände hon innåt då jag skickade energi på bakdelen. 
Lastningen tog dessvärre nästan en timme.. ahapp ännu mer vi måste träna på. 
Vi var väl hemma vid 16 tiden tror jag, och vi for 11. 
Ihopsläppet gick jätte bra faktiskt, alla var jätte lugna och snälla emot varandra. inte en ända sprark eller skrik. 
Bella pep lite då hon tyckte Kocza var lite förnära men då lunkade bara kozca iväg.
Så det känns jätte bra att de fungerade så bra tillsammans!

Imorgon blir det nog bara repgrimman tror jag så rider jag på söndag då hon har rätt så mycket engeri!

Lets go!

Snart rullar vi neråt med transporten bakom bilen för att hämta Kozca.
Det var egentligen tänkt att Kozca skulle åka lastbil hit upp och sedan skulle vi hämta henne på travbanan i Skellefteå. Men planerna är ändrade och nu är vi snart påväg.
De här kommer  att bli så bra! Jag är så taggad!!
 

Bella Bus

Tog ut de här lilla monstret i de fina vädret idag!
Slutade klockan 12 idag så vi hade massor av tid att spendera tillsammans idag.
först så gick vi en liten promenad i skogen, i 50 cm snö kanske. Jag tyckte de va jäkligt jobbigt iallafall. Men hon verkade inte så brydd sedan gick vi hemåt. tävlade med varandra några meter efter vägen. inte i snön då utan på vägen. 
även om ja försöker springa så fort jag kan brevid henne så hinner jag aldrig med...
men hon stannar ju endå!
vi gick sedan till ridbanan för att bara göra några ledövningar. men det brast ut i värdens bus.
Jag har aldrig sett henne så busig förut!!
Bella är den där hästen som inte alls tar för sig så mycket, hon är alltid lugn och seriös. men ändå alltid framåt och het. hon har respekt till 100. hon har aldrig sparkat, naffsat, bitit eller ens lagt öronen bakåt mot en människa.
Men idag så stog hon stegrade, sparkade bakut, galopperade i värdens fart och höll på.
Jag busade ju så klart tillbaka, och de tyckte bella var jätte roligt. hon är ju samtigt jätte känslig så mitt i galoppen kan hon ju tvär nita göra en bakdelsvänding för att jag kanske har kollat för mycket på bakdelen. 
Bella sparkade ju inte emot mig eller så utan det var i luften hon gjorde det. 
Jag hade skickat ut henne på volten.
Sedan blev hon stetchad som vanligt, fick foder. och blev lite ompysslad.
 

bilder från i söndags

I söndags red jag bella, mamma fotade. Men jag har bara inte haft tid eller ork till att ladda upp dom än. men nu tänkte jag göra det iallafall.

Lite om passet så var hon väldigt mjuk, blir lika förvånad varje gång jag rider henne nu för tiden. Jag har ägt henne nu i ett och ett halvt år. Och så får hon en rygginflammation och hon blir inte riden på 3 månader och sen när jag sätter mig upp på henne går hon som hon har aldrig gjort förut.
Helt sjukt 
 

Svar på kommentar om ridkläder


Har inte haft tid till att svara på kommentarer så jag tänkte ta och göra det nu.
Iallafall till första frågan så undrade hon/han/du vart man kunde köpa billiga ridkläder. Och de billigaste på marknaden du kan hitta just nu är väl ifrån Hööks, Charlies eller liknande.
Och till fråga två, om jag anser att det är bäst med helskodda eller knäskodda ridbyxor? och enligt mig så gillar jag nog knäskodda bättre då de sitter tightare och de känns inte som att du har en blöjja på dig!
Knäskodda ridbyxor är dessutom billigare!
 

Väldigt MYCKET på gång

Sorry för den super usla updaten men det har varit så sjukt mycket de senaste dagarna/veckorna.
Med bland annat hästar, skola och allting.

Iallafall så kan vi börja med att säga att vi hade tänkt att Kozca (Halvblods-stoet jag var och provred) skulle komma om en månad eller så men det blev lite tjoller här hemma i famljen så vi hade inte riktigt bestämt oss än.
Sedan fick vi reda på att Lina ville flytta Iris här ifrån då hon kände att ekonomin inte höll för att köra hit fram och tillbaka längre.
Sedan fick vi reda på att Johanna (Kozcas ägare) tänkte skicka iväg Kozca till nån tränings tjej i 3 månader och så skulle vi få ta henne efter det i stället.
Men vi beslutade oss för att ta hem henne lite tidigare istället.
Så alltså kommer Kozca till oss nästa vecka på torsdag!
Och för att flocken här hemma skulle chilla lite så åkte Iris iväg till burträsk idag.

Så det är lite som har hänt de senaste. Plus att det har ändå varit några prov i skolan. Sedan Mycket träning med Bella har det varit. I pricip varje dag. Dock har inte jag tagit henne varje dag utan mamma hjälper mig mycket med henne!

"Mer upp i luften än på marken!"

Förra veckan sedan så kom våran nya westernsadel så idag bestämde jag mig för att prova den på Brunis.
Brunis har inte blivit tränad på några dagar så idag var han helt jävla GALEN.
Jag har aldrig varit med om att Brunis har bettet sig så illa. Han stegrade, Bockade, Tvärnitade och allt helvete man kan tänka sig. 

Först så trodde jag att han höll på sådär pga att sadeln inte passade utan kanske låg och klämde. Men han höll på likadant när jag hoppade upp barbacka.

Jag åkte av 2 gånger. Första gången gled jag av i snövallen pga att jag alltid är så dålig på att spänna åt gjorden. (Hatar att spänna åt för mycket)
Så det resulterade i att jag åkte av i snön iallafall som ni kan se på någon utav bilderna.
Andra gången har jag faktiskt på film. Kan inte sluta skratta åt det. Det var bara för roligt.
Kan lägga ut filmen senare...
Här är lite bilder från dagens "ridpass"

Andra passet på Bella!

Bella har blivit tränad varje dag den här veckan, utav antingen mig eller mamma.
Med styrketräning varannan dag och mjukgörande varannan.
Idag klämde vi iallafall in veckans ridning på schemat.
Och de gick som en dröm!


Värmde upp med skritt såklart. Vi höll till på ridbanan som vi kommer göra nu till början då jag rider henne. 
Mamma tyckte egentligen att vi skulle fara ut och skritta med henne och Brunis. Men jag känner mig inte riktigt redo än att sätta mig upp och rida ut i skogen. Så det fick bli på ridbanan.

Hon kändes riktigt mjuk och fin idag, hon var verkligen på hugget. (som vanligt då man rider henne)
Men det som också känns så annorlunda är att hon inte har lika lång "broms-sträcka" längre.
Använder jag rösten för att göra halt, så gör hon halt.
Samma sak när jag använder knänen. (jag bromsar med knänen) då stannar hon utan att behöva ta i tygeln.
Jag vet inte vad det beror på att hon stannar så snabbt nu emot då. Men jag tror hon kanske bara behövde en paus ifrån ridandet. Inte bara för rygginflammationen, utan mentalt och ridmässigt också.. vem vet ?

Hon kändes som sagt väldigt mjuk idag, att ställa henne fungerade hyffsat bra.
Jag provade även på trav idag, några varv.
Och även där var hon väldigt mjuk och fin. Vi hittade en bra balans, och jag fick kontakt med henne genom munnen som jag annars inte brukar få utan att bli ivägstött.
 
(Det var inte förns jag gick in med Bella i stallet efter passet som jag märkte att jag hade ridit utan hjälm. Tur det bara var Bella jag red!)






Observera att det är andra gången jag rider Bella på 3 månader sedan hennes rygginflammation, och att bella är 20 år gammal stel tant som inte blivit tränad dressyr på typ 10 år.
Så försök att inte dömma oss alldeles för mycket!

Första ridturen på 3 månader

Har inte haft så mycket tid att blogga de senaste dagarna.
Men nu är jag iallafall här.
I söndags tog jag ut bella i repgrimman och tänkte bara leka lite med henne.
Men hon var inte leksugen alls (?) och tyckte mer det bara var tråkigt. hon lullade liksom bara på bakom mig. 
Ingen "glöd" alls eller vad jag ska säga.

Jag och mamma hade tänkt att fara och titta på en träning som Marc hade i gummark senare så jag skulle bara ut med bella ett tag.
Men jag gick iallafall in med bella i stallet igen för jag tänkte, äh vafan de här ger ingenting.
Jag la på henne ett schabrak med padd, och satte tränset på henne.
Sedan gick jag ut. Jag behövde bara ställa pallen brevid henne för att hon skulle förstå vad som skulle hända.
Hon stog helt stilla och väntade på att jag skulle sätta mig.
Och när jag väl var där uppe så vällde bara tårarna över mig.
Vi skrittade ner till ridbanan och hon var så fin. sänkte sig osv.
Men så kände jag de jag inte känt på hur läge som helst. Jag kände hennes glädje. 
Hon ville bara springa hela tiden, hon var verkligen på tårna.
Men jag skrittade bara med henne och lät tårarna rinna.
 
 

Provridningen

Jag var ju och provred en häst nu i helgen nere i kramfors.
Lite kort fakta om henne så är hon ett sto född 02, halvblod. Dressyr-inriktning.
Tänker inte skriva något mer just nu, om just det här. För att klar-göra så ska jag inte köpa någon häst! Utan det blir isåfall foder eller något liknande som vi kan komma in mer på senare då det är mera diskuterat.
Iallafall tänkte jag lägga in lite bilder ifrån provridningarna från i helgen.
först red johanna, med grå tröja. (kozcas ägare)


DAG 2

Vill du vinna Justin Bieber biljetter ?!

Klicka då på bilden för att komma till tävlingen!

Hemma!

Gud så skönt!
Det har gått jätte bra i helgen, men jag är så slut på så jag orkar varken skriva eller lägga in några bilder nu.
Jag ska försöka göra det imorgon istället!

Snabb-Inlägg

Godmorgon allihopa.
Om bara några ynka minuter så börjar jag och mamma rulla emot Kramfors.
Vi ska fara dit och kika på en häst som vi har varit intresserade utav i några månader.
Vi kommer hem på lördag.
Tjing!

LYCKA

Idag var Eqiterapeuten till vårat stall igen och chekade igenom Bella, det var två månader hon gjorde det sedan sist.
Och som hon tyckte så hade vi gjort ett riktigt bra jobb!
Vi har kommit halvvägs.
Bella har byggt upp nära 3 cm på ryggen, på 2 månader!! - De ni!!

Iallafall har vi gjort ett vecko-schema till Bella med lite blandade övningar på 7 dagar, som jag kan lägga ut senare.
men, på en utav dagarna så kommer BARBACKA RIDNING att vara placerad! 
Ja... ni läste rätt!!
Efter 3 månaders kli i fingarna av ridsug, tårar och allt helvete så ska jag få sitta upp på min fina häst igen!
Barbacka ridning en gång i veckan blir det iallafall, och det nöjer jag mig med.
Jag känner mig så lycklig så jag skulle kunna spricka!
Att få sitta på henne en gång i veckan känns helt underbart när jag inte har suttit på henne på 3 månader.
Det blir då lite mjukgörande, ställa henne och bara skritta i 2 månader, sedan kommer eqiterapeuten igen.
Det får ta sin tid, min fina plutt-häst. Det är hon värd!
 
Kommer vänta med ridningen i några dagar då hon blev behandlad idag för alla låsningar hon hade.
Så det blir nog bara rep-grimman imorgon!
Ska även vara med och tömköra Mojje imorgon!

Känner mig så otroligt glad, fick så otroligt bra start på året 2013, ååh herregud.
Kärlek till er alla!!

UPDATE om Bella

Det är många som undrar hur det är med henne just nu, om de går framåt eller bakåt. 
Om jag får börja rida henne, eller hur träningen går. osv.

3 hela, långsamma månader har gått sedan jag satt upp på henne sist.
Och sedan jag fick beskedet att jag inte fick rida på henne pga rygginflammation.
De första två veckorna fick Bella smärtstillande.
Vi har försökt träna Bella varje dag, med tömkörning, joggning, snöplumsning, dragning & allt vad vi nu har gjort.
Målet var att Bella skulle få upp sina muskler på ryggen, då hon har varit väldigt tunn och "urgröpt" över ryggen.
Massörer har varit här och masserat henne. Hon har blivit stretchad efter varje träning då hon har och är fortfarande stel.
Hon får aldrig nu längre vara utan täcke. Tillskillnad emot då vi inget visste om hennes rygg och hon gick utan täcke i snö-regn, i -20 minus osv. 
Nu har hon täcke på sig trotts att det är soligt, hon blir tränad i täcke. Och får gärna till och med ha flera täcken på sig då det börjar närma sig -20 minus och uppåt.

Nuläget, Så ser jag mycket positivt, hon ömmar inte när jag stryker, trycker eller klämmer över ryggen.
Hon är stel, men inte lika mycket stel.
Hon har fått mer ryggmuskler, inte så mycket som behövs. men det är en början.
Vilkat motsvarar med att hon jobbar bättre med ryggen & hon slappnar av vid träning, hon sänker sig jätte bra. 
Sedan finns de så mycket mer som jag inte kommer på just nu.
 
Men jag har även börjat se Negativa grejer...
Hon har tappat muskler då jag inte har kunnat jobba henne på samma sätt som vid ridningen. Bogen har hon tappat betydligt mycket på & rumpan. Sedan har hon fått en större mage. 
Men sen till de som jag tycker är värst...
Hon ser deppig ut, jag har inte ser glimten i ögat på henne, på ett tag. Hon tycker inte att saker är lika roligt längre. 
Hoppa som är ett utav de bästa hon vet vid ridning, tycker hon inte ens är roligt nu när jag står på backen. 
Galoppera som är den största favoriten, som man verkligen bara ser hur lycklig hon blir när man fattar galopp på henne, vem som hellst kan se att hon blir överlycklig. Men nu är de liksom ingenting. när jag säger halt åt henne så stannar hon direkt. Och det är ovanligt!!
Det är som att hon har blivit olycklig på något sätt... och så klarar jag inte av att se henne...
 
 
Idag är det iallafall tisdag! Och imorgon mina damer & herrar så kommer Eqiterapeuten !!
Gissa om jag är nervös... hon har inte varit här på 2 månader, tror jag (?)
Och imorgon kommer hon på åter besök för att se hur det har gått för mig och Bella.
HÅLL TUMMARNA FÖR OSS!!


Detta var alltså en vanlig galoppfattning!

RSS 2.0