städning i stallet, läsarfråga!

eftersom vi håller på att bygga om ladugården till ett stall nu så har de varit väldigt mycket städning efterden förra ägarens grejer. de första veckorna efter att vi flyttat in hit i somras fick vi ta all den tid till att kasta ut all skrot dom hade haft överallt. mest i ladugården blev det för min del.

nu har vi ju börjat bygga för ett tag sedan, med boxar och sadelkammare osv och de börjar faktiskt likna något. nytt golv är lagt och så småning om så blir väl taket och en ny stalldörr fixad också! 

de jag och mamma gjorde nu ikväll var att försöa tabort "all" spån de haft i väggarna, då de har plåt som väggar på de vanliga väggarna, för att kunna spola av och rengöra lättare, och då har de isolerat med spån...
så vi har tagit bort plåtväggen och "allt"spån nudå. de är inte lite spån kan jag säga...

men de som är mest spännande är i vilken färg vi ska måla stallet i, vi har funderat lite men vi är inte riktigt hundra än. har inte ni något förslag på hur vi skulle kunna måla! skulle vara jätte kul att höra vad ni tycker! :)


alltså boxarna ska ju inte va i de färgerna jag ritat här, de var bara för att kunna se lättare! ^^




Hö Hus

Eftersom att våra hästar här på gården är experter på att riva sönder nya höbalar och sprida ut dom överallt så fick hästarna ett eget litet hö hus idag. 
De har varit så himla jobbigt då hästarna typ sprider ut en 3 del av en stor höbal som dom ställer sig och bajsar och kissar och trampar på. De är ju klart dom inte äter upp de då. Så nu har dom fått sig ett hö hus, så man får hoppas på att de inte går för mycket till spillo nu också!

Godmorgon

ska träna i hjoggböle idag med brunis, vi får höras mer sedan! :)

Jag har totalt glömt att berätta!!

i torsdags, förra veckan alltså så fyllde min mamma 40 år! kanske inte så intressant att veta eller så men iallafall så hade jag och pappa då planerat att köpa brunis åt henne som födelsedagspresent. ni som kanske inte vet så har vi bara haft brunis på foder i ett och ett halvt år. 
men nu så har vi bestämt oss för att köpa honom. vi gjorde allt sånt här i smyg för mamma så jag pratade lite med brunis ägare och kom överens över lite grejer med henne osv. 

När jag kom hem från skolan så var ganska många och grattade henne så då sprang jag och lina ut i stallet medans och började borsta och göra i ordning brunis. sedan ringde jag till pappa och sa att vi var klara. då gick alla ut i stallet och där stog vi med brunis och pappa sa att vi hade bestämt oss för att köpa honom till henne nu. och då började hon tok grina. och sen vart jag så himla glad också så jag började gråta jag med... naw. de var så himla fint allting.
jag skulle aldrig kunna tänka mig en dag utan mina två hästar här hemma på gården, bella & brunis ♥





hos lina

sitter hos lina just nu, har sovit här inatt. brukar sova här ganska ofta då de är närmare till skolan osv. just nu har jag ju inte skola men iallafall..
kl två tar vi bussen hem till mig för att longera brunis och gulden lite, jag får se vad som händer med bella idag. igår sprang jag med henne, med snodd/halsförlängare för att få upp ryggen på henne lite utan att hon skuter iväg med huvet upp i vädret.
så jag får se vad hon får göra idag, något roligt iallafall. fast den där hästen tycker ju att allt är roligt förutom att gå runt i hagen..
kanske tävla med varandra i uppförsbackar, lös. ja vi får se helt enkelt om jag har energi till att göra de. vi behöver ju inte ens fundera över om hon har de - de är ju en självklarhet. hon är med på allt!

bellas rosa boots

bella fick ju nya boots i helgas, märket är shires och jag köpte dom på stallfriheten för att bella skulle få ha dom ute i hagen dessa dagar då vädret har gett oss besked att börja brodda hästarna. 
var och varannan dag under vintrarna hämtar jag in henne med broddtramp här och var så jag tyckte det var dax med ett par rosa hag-boots!



Hagmyyys

Myser med mina finisar i hagen! 





baby eyes ^ ?

måndag och höstlov

ååh, så himla skönt med lov. en hel vecka som man egentligen nu skulle kunna sitta på skolan och dreggla på bänken, men istället är i fria en hel vecka.
visst, inte så länge men bättre än inget. har varit lite off ifrån bloggen under helgen men vi har haft besök här ifrån sorsele, frida & carina så jag har som velat lägga tid på annat än att sitta och blogga.
i lördags var vi på hopptävling på SRK, många fina ekipage, men de är mycket man stör sig på då man kommer ifrån Sorsele Western Riders..,
Bella har även fått nya rosa boots till hagen då hon trampar sig så mycket nu när hon har fått på sig brodd.
brunis har blivit riden av mig för frida i helgen också, två gånger vilket faktidkt gick bra! igår innan Carina och Frida skulle åka tillbaka till Sorsele så tog jag och brunis ett pass här på åkern med frida i mitten, jag ställde lite krav på honom vilket gick bra, annars brukar brunis bli ganska förbannad då man ställer krav på honom men vi försökte behålla lugnet. jag slipade på hans skälkelvikninar som jag aldrig har gjort någon gång förut, och den där hästen har fan gömda talanger. han är otrolig.. jag blir helt paff.

bella har även blivit tömkörd av carina och mamma två gånger, den första gången gick de inte så bra, men de gick mycket bättre igår då vi ändrade på tömmarnas placering lite.

sjöblöt i svett, märks inte ens på bella

kom precis in ifrån stallet efter lite mys med bella och sådär.
igår var ju eqiterapeuten här igen iallafall, hon kände igenom bella en gång till. sist hon var här, då hon berättade att bella hade fått nu den här rygginflammationen så var ju bella varm på 2 ställen på ryggen. men de har börjat att svalna ner nu. trotts att hon har smärtstillande så innan hon fick den så tyckte även jag och mamma att den börjat svalna sen vi började ha på henne tjocka täcken i hagen varje dag. vilket hon aldrig har haft hos oss förut.
men hon har faktiskt enligt mig & mamma blivit mycket bättre i ryggen efter att hon bara har haft täcke på sig, så de har börjat bli bättre där iallafall.
sedan visade Anna (eqiterapeuten) mig sätt att massera på för att få igång blodcirkulationen och sätt att stretcha henne på. 

så det var vad vi gjorde i stallet ikväll, stetchade och masserade. vi har även varit ute och joggat idag.
i uppförsbackar. jag tog bara på henne grimma och grimskaft sedan köt vi efter en skogsväg. snacka om att jag var död. däremot sydes de inte ens på bella att hon hade kutat i full gallopp i en uppförs backe.. rackarns häst.
jag var ju sjöblöt i svett.
alltså jag satt inte upp på henne utan vi kapplöpte brevid varandra. hon vet vad det innebär så hon försöker inte springa ifrån mig eller så utan hon springer i samma takt som mig. men ibland kan hon inte bara låta bli att öka takten lite. men hon stannar direkt jag stannar ändå. min fina häst ♥



bella ser ganska nöjd ut på den här bilden ^




mys gubben ♥

eqiterapeut besök 2

eqiterapeuten Anna är här på besök igen, skiver sen!

bellas medicin

igår hämtade mamma ut bellas medicin som hon ska nu ta varje dag i två veckor.
flaskan kommer bara räcka i ungefär två hela veckor, men ändå gick den loss på nästan 1000:-
men funkar den är den värd sitt pris, lätt!
såhär ser den ut, hade precis masat ner mig i sängen då jag kom på att jag måste ju ta kort på flaskan så ni får se. så jag sprang ner till stallet för att fota flaskan för er skull.
dock fick mamma följa med då jag inte vågade gå själv i mörkret!
 

stallmys

komme precis innanför dörren, har varit ute och myst med hästarna i stallet.
visserligen är inte stallet klart ännu, inga boxar finns än.
men mina hästar står ju vart jag ställer dom, så dom fick stå på golvet snällt och stilla.
mamma var även med så vi myste på rätt rejält.
ibland är det bara så skönt att bara stå och borsta och göra dom fina..
förstår egentligen inte hur men..
vi försökte även borsta bort små skorpor som bella har på ryggen, de är som små knotter som hon har fått utav ett smutsigt schabrak som hon har svettats under och inte blivit avsvampad efterav. veterinären sa att de kanske hade ett finger med i spelet att hon har fått den inflammationen hon nu har.
så vi försökte borsta bort de där skorporna så bra de gick.
de båda blev även friserade. i både manen, luggen, skägget, svansen och i hovskägget.
skulle ju aldrig våda "kippa" deras man på riktigt alltså "pottfrilla" utan jag toppar ju bara svansen och manen nångång. däremot bellas hovskägg ryker ganska ofta då jag tycker de är så fult på sånna hästar som henne att ha långt hovskägg. brunis hovskägg blev bara lite toppat så de skulle få växa lite till om de vill, dock tror jag inte de kommer hjälpa men vi får ju hoppas.
sedan så fick de deras kvällsfoder.



vet inte hur många gånger brunis envisade sig om att han skulle ha den där sladden i näsan.. de var då inte bara en gång iallafall.. 


dagens ridpass Brunis

idag red jag brunis vilket gick jätte bra, nina var här och fotade så jag bjuder på lite bilder.
dock så åkte jag faktiskt av en gång då jag inte hade dragit åt gjorden tillräckligt så jag snurrade runt. haha
här är lite bilder iallafall!
erkänn snygg?!



dagens outfit

idag körde jag och brunis på en rosa/grå outfit!
ni får mera bilder sen ifrån dagens ridpass!


Hjälm - CRW
Jacka - Veromoda
Ridbyxor - Everest
Ridstövlar - Mountain Horse

Träns - Gold Medal
Sadel - Claridge House
Schbrak - Gold Medal
Lindor - Jacson

torsdag

hejsan allihopa!
har svarat nu på en lite små irriterad kommentar som gjorde mig lite små sur. men jag ska försöka lämna den.
förstår bara inte hur folk kan slänga in en kommentar i min blogg om hur jag ska rida min häst bättre ? visst finns de grejer, väldigt många grejer jag behöver träna på. de vet jag. men när inte personen träffat bella i verkligheten eller vet ett smack om hur hon är att rida så tycker jag inte att de är något man ska kommentera över.
för hade den här personen någon gång suttit på min häst, så hade den aldrig kommenterat. för då hade den redan haft svaret..
visst det är lätt att leta fel och kommentera det. men jag tyckte det bara var onödigt. de är verkligen inte sånt jag vill höra nu när hon blivit sjuk..

idag är det torsdag iallafall, en sen eftermiddag.
idag komme jag hem vid halv 5 ungefär då stack jag och lina ut till stallet efter ett tag och tog där in först bella och brunis. jag tänkte ta och rida brunis och ha bella på släp/(handhäst) 
lina tog och skrittade barbacka på gulden.

det gick hyfsat att ha med båda idag, brunis ville gärna sick-sacka på rackbersvägen (grusväg) 
och bella visste inte riktigt vart hon skulle lägga sig. jag blir bara så less på henne ibland då jag har med henne på släp och sen ska hon försöka springa in i brunis eller framför. men jag håller på att lära henne lite mer avstånd ifrån honom vilket går sådär.
vi travade lite så dom båda skulle få springa lite.

när vi kom tillbaka till gården tog mamma & conny hand om bella då jag tänkte rida brunis lite mer på gårdsplanen. och jag tänkte kräva av honom någon enstaka sänkning då jag aldrig fått det av honom förut. har aldrig ridit brunis i form. han är ju ett stort kraftigt kallblod.
vi började att göra slalom mellan våra buskar som vi har på vår gårds rondell bara för att mjuka upp honom. sedan ökade jag till att få honom att göra några skänkelviks steg emot buskarna i varje volt om ni förstår hur jag menar bara för att få honom att tänka lite. 
sedan red jag bara på i volter. efter vägen lite. tränade någon enstakad galoppfatting.
och tillslut så satt de där. han gick i form. jag skrek på mamma och den där synen och känslan då han verkigen sänkte sig neråt... alltså jag och mamma höll på att tappa hakan. 
jag har fortfarande kvar känslan..
 
nu på lördag ska jag och lina fota varandra lite då vi rider så ni får bilder då!!

all i want is you

känns som att direkt men börjar känna sig okej med hur livet är just nu och faktiskt kunna trivas med det, känna att det faktiskt funkar.
så ramlar man ner, rakt ner.
så länge de är jag som lider, eller något sådant så kan jag stå ut med det.
men att lida över hur det ligger till med bella just nu går inte.

imorse var veterinären hit och kikade på bella.
och som de lät igår när eqiterapeuten var här så lät de som att de skulle ändå gå bra och det skulle väl ta några tusenlappar att fixa det och lite tid. och de förstog jag verkligen och de ska jag ge mig in på. för hon förtjänar att må bra, och hon ska bara bli bra!

men idag när veterinären var här lät de bara som att de inte var någon ide liksom.
hon tyckte väl de pga bellas ålder.
men jag vet att jag kommer aldrig klara av det, den där hästen betyder allt för mig. och då menar jag allt.
att tänka mig en dag utan henne går inte. 
bella fick en spruta iallafall. jag var så jävla inne i min egen bubbla att jag inte ens minns varför hon fick den eller vad det var för spruta. ?
att jag får sitta på hennes rygg nu under den här tiden är bara att glömma då hon får ont utav att jag drar handen över ryggen på henne.
hon ska börja äta medicin i två veckor, och efter en vecka ska eqiterapeuten komma igen.
jag måste hålla igång henne hela tiden, med tömkörning och såna grejer, då hon är för gammal för att stå stilla. för då kommer hon att stelna.
jag känner att de här kommer ta lång tid. men de är de värt. de måste det vara.
sen så trodde jag att efter vi gjort behandlignarna så skulle det gå bort och allt skulle bli bra men de var det veterinären sa, att det kanske inte skulle göra. utan det beror helt på hur hon svarar på medicinen.
så jag hoppas över allt annat att de kommer gå de här, de måste det helt enkelt göra.


eqiterapeut

idag så rullade äntligen eqiterapeuten in på våran gårdsplan. efter långt funderade, alldeles för långt så bestämde vi oss för att hon skulle få titta på bella.

jag har ju länge tyckt att de har varit något med bella, jag har alltid haft känslan av att hon har haft ont någonstans osv, då hon ändå är 20 år gammal nu och när jag köpte denna dam slängdes hennes huvud fram och tillbaka, och de kan de göra forfarande. men vi har haft tandläkare på henne och de vart faktiskt bättre till en del, då hon hade så mycket problem i munnen då jag köpte henne. att hon hade skavsår i munnen ifrån bettet då hon hade "hakar" ifrån tänderna och försökte då trycka iväg bettet med tungan så tillslut blev det skavsår.

vissa förseslog då att jag skulle börja använda bett som antingen hade en tung-frihet så hon inte kunde trycka iväg bettet ifrån sig eller ett skarpare bett för att jag skulle få bättre kontroll på henne så hon inte slängde med huvet 24/7, men varför i hela friden ska jag blunda över att hon visar att hon har ont?

idag var eqiterapeuten här iallafall, och jag har gruvat mig så in i norden över den här dagen, jag väntade bara på att få höra att hon var skräp som inte gick att rida längre. jag hade ställt in mig på det så mycket så jag började känna mig okej vid det läget. för vad som än händer så skulle jag tusen gånger heldre aldrig rida den där hästen igen, än att låta henne plågas av att ha mig på hennes rygg. för den där hästen betyder mer än världen för mig.
så jag väntade bara på orden... men just dom orden att jag aldrig skulle få sitta upp på henne mer, eller ens få ha henne kvar kom aldrig.
Utan min häst har rygginflammation - vilket gör att hon har försökt komma undan smärtan genom att inte gå i form, eller kika upp i himmelen, kamelhästen.
men min häst har haft ont för att jag har suttit på hennes rygg, hoppat över höga hinder, galopperat över gröna ängar de fortaste hon velat. för hon älskar de så mycket så hon har aldrig protesterat på de sättet. och de kan jag säga gör ont i mig, att jag har låtit de gå så fruktansvärt långt. att jag har låtit min häst ha haft ont under en lång period gör mig helt förstörd.

jag ska fixa de här för alla pengar i världen, för de är hon värd min fina underbara häst.

jag älskar dig


 

löshoppning brunis & gulden

de var ju ett tag sedan vi löshoppade, någon helg sedan. men jag fick tag i några bilder nu iallafall!








btw, jag såg att lina, (hon som "äger" gulden) hade fått en kommentar över att vi borde skämmas som inte är rädda om våra hästar osv då vi släpper ihop dem samtidigt när vi löshoppar. och tanken var den här dagen att vi inte skulle göra så men då har jag ju en häst som heter brunis som är så pass flockbunden så han pajjade ridbanan 2 gånger (?) och var ute i skogen hur länge som helst och yrde runt som en yrhöna då han var så stressad av att vara själv, så vi bestämde oss att dom skulle få köra samtidigt.
och de gick mycket bättre.
när vi bodde i sorsele så kunde personer ifrån byn komma till ridbanan och släppa ihop hästarna till en flock och löshoppa. jag lovar hästarna tycker att de är så mycket roligare! så brunis är ganska så van att löshoppas med andra hästar, snarare ovan att vara själv.
so why so serious? låt dom få vara hästar för en gång skull..

Mot hööks

Har inte bloggat på ett tag då de varit cp med internatet, men just nu sitter jag iallafall i bilen påväg till Haparanda där jag ska spendera dagen inne på Ikea, för massa grejer till mitt stall som vi börjat renovera och in på hööks ska jag, bästa butiken? Nån som håller med?
Vi får höras senare mina vänner!


lite bilder,

här är lite bilder ifrån förra veckan då en utav linas vänner var här och fotade oss.
lite oseriös ridning, men fin har hon ändå börjat bli bellan min. ♥







jag red även gulden lite

RSS 2.0