Skottad Ridbana

Just nu är pappa ute och håller på att skotta upp en ridbana till mig ute på en av våra åkrar.
Eftersom att det är meter djup snö så har det inte gått att göra så mycket den senaste tiden. 
Ridbanan i Hjoggböle där jag brukar träna är ju översnöad och jag anar att ingen tänker skotta den... :/
Så nu håller pappa på att skotta en hyfast stor ridbana åt mig och all snö som han "flyttar" på bygger han till "väggar" så jag kan ha lösa hästar där inne. 
Nu får vi ju se hur det blir med det, med tanke på att Brunis är ju som han är.
Så jag antar, och är nästan helt säker på att han kommer få för sig att spränga dessa "väggar" och gå till hagen igen!
Men nu är iallafall det igång med en "ridbana"! Hade som tanke att inviga den ikväll men eftersom att det är så mörkt och inga lampor finns så får det kanske bli något jobb på gården, så ridbanan får vänta till imorgon!

NH med Iris

Tränade Iris idag lite, för första gången.
Har länge tänkt att gå ut med henne och göra några övningar och se hur hon skulle reagera då hon har haft lite hyss försig i hagen. Så jag trodde det skulle bli en liten match att NH träna henne. Men jag tyckte att det gick jätte bra faktiskt. Hon lyssnade på mina singnaler.
Inte till 100% då, men alltså det fungerade. Det var ju trotts allt hennes första gång, och första gången för mig med henne. Man vet ju inte riktigt då vart knapparna sitter.
Men energin emot hennes bakben fattade hon ganska så enkelt. Det där med backningar med fingret i luften fattade hon inte riktigt, men "ormen" fungerade bättre. Fick ibland använda steg 3 då hon var lite ouppmärksam!
Kommentera om ni har några frågor om det jag har skrivit!

"stanna & backningar" ^

"avdramatiserar" ^

"avdramatiserar" ^

"backningar, med finger eller orm (3 steg på varje, om de behövs) " ^ 

"inte komma innanför min bubbla" ^

"korsa framben" ^

"flytta bakdel" ^
"skicka ut" ^

Ridpass Brunis del 2

Här kommer lite ovisade bilder från i tisdags...
Asså hur snygg är han inte?!
Kommentera gärna!
 

Sveriges snyggaste kallblod !


Bella med kälke

Idag efter att jag hade ridit klart Brunis så tog mamma ut bella och åkte kälke efter henne.
Det såg riktigt roligt ut och jag passade på att knäppa några foton!


Ridpass Brunis

Red Brunis idag. Så här kommer lite bilder till er!

Dagens Outfit



Hjälm - CRW
Väst - H&M
Handskar -CRW
Ridbyxor - Everest
Ridstövlar - Mountain Horse

Schabrak - Hansbo
Träns - Gold Medal
Lindor - Jacson

Julklappar

Bloggade inte igår, det var ju trotts allt julafton!
Iallafall tänkte jag nu visa mina julklappar jag fick igår.
Jag är jätte nöjd!




Sedan tog jag inte nära kort på de andra grejerna här ovan.
Men bella fick iallafall nya borstar, vilket verkligen var behövligt!
Sedan fick jag en "spö hållare" utav "Bella" som stog de på paketet.
Pengar fick jag, underställ, mobilväska, nagellack, mascara osv.

Ny sadel !!

Nu har vi äntligen köpt oss en western sadel! Så nu blir det väl att sälja bort lite sadlar. Då vi har 6-7 stycken som mestadels bara skräpar.
Western sadeln är det tänkt att Brunis ska få bära, då mamma vill börja rida honom mer och då tycker vi att det kommer passa så mycket bättre med en western sadel åt båda Brunis och mamma.
Balansen blir ju helt annars.
Jag är ju som mer eller mindre uppvuxen i westernsadeln, jag hade ju aldrig suttit i en "vanlig" sadel förns jag var 8 kanske (?) och började rida på ridskola.
Som ni kanske kan förstå var det väldigt svårt att gå ifrån westernridning till vanlig ridning, då man är van med helt olika hästar än ridskole hästar.
Jag hanterar ju mina hästar på ett helt annat sätt som jag har nämt X antal gånger. Som ett exempel är det väldigt svårt att hitta en tränare här omkring som jag verkligen kan träna för innan det blir kaos. Eller jag kan tillexempel inte kolla på hopp eller dressyr tävlingar utan att kommentera hur de hanterar deras hästar. (inte inför ryttaren då) Ibland blir man ju fan nästan mörkrädd...
Men iallafall tillbaka till ämnet. Det är brunis som det är tänkt ska få bära sadeln, men funkar det inte så ska väl bella få prova den, men det ska hon inte få göra förns jag får rida henne!
Jag är så sjuuuukt taggad!
Martina som har mojje här hos oss, rider ju även western vilket känns så jävla roligt!

 

Sjuk

Åkt på en förkylning igen... Fuck. Precis inför julen och allting.
Iallafall har jag inte varit ute så mycket de senaste dagarna med Bellsan, men mamma är då ute med henne, och Mojje och Martina nu.
Jag kom precis hem ifrån buträsk då mamma skulle gå ner till stallet med Martina.
Nu sitter jag iallafall här och bloggar, har precis skrivit klart ett jul-inlägg på min vanliga blogg, mitt i skrivandet såg jag mamma gå förbi med Bella utanför fönstret. Haha jag kunde inte hejda mig, utan jag slängde bara på mig skorna och gick ut och pussade på henne. Ååh den där hästen alltså... Mitt hjärta smälter, seriöst ♥

Lös-träning

Idag kände jag mig bara sååååå omotiverad till att ta ut min häst ifrån hagen.
Det kändes nästan som att jag skulle kunna spy så tråkigt jag tyckte det var att tvinga sig ut i kallvädret.
Men när man möter hästen i hagen så inser man hur värt det är. Hjärtat smälter ju inte bara lite när man möter hennes blick, då hon inser att hon ska få komma ut.
Idag tog jag bara ut henne direkt i grimman, utan att ta in henne i stallet.
Jag hade inte tänkt sätta några som helst krav på henne idag utan det var bara tänkt att hon skulle få gå en liten bit då hon drog skrana/madrass igår med min morbror på.
Men jag kände riktigt hur taggad hon var idag så vi lekte lite på våran gård.
Vi började med kapplöpning vilket alltid uppskattas utav Bella, dock så uppskattas de inte så mycket av mig själv då jag typ orkar 50 meter medans hon är 100 meter före väntandes på mig... ungefär...
Sedan så sprang vi lite med grimman och grimskaftet fortfarande på, och sedan när jag tvär nitade och sprang 180 grader tillbaka så skulle hon göra sammasak bara för att hon skulle fatta det sedan när hon är lös.
Sedan skickade jag henne på lite snökanter, ut i djupsnön vilket däremot inte uppskattas lika mycket utav henne då jag slipper göra det..
men sedan sprang vi lite i snön, det tyckte hon var roligt! vi gjorde massa övningar, vi tränade lite framdels & bakdelsvändningar.
Sedan knöt jag fast grimskaftet på henne så jag skulle slippa hålla i det och så hade jag henne lös. Och allting funkade lika bra som med grimskaft.

Asså jag vet inte vad jag skulle göra utan den där hästen... Hon gör mig så fuktansvärt lycklig! ♥
Ifrån att jag inte har kunnat släppa henne i två sekunder och stänga en haggrind och rymma 2 mil, till nu - ett och ett halvt år efter och jag kan släppa henne när och var som helst, och hon står bara och väntar på mig.

Ny häst i hagen!

Förra veckan tror jag det var, så komme vi överens om att lill-Mojje skulle få komma hit och få bo i våran hage.
Så idag rullade Martina in med honom på gårdsplanen.
Jag och lina hade gjort slut på Brunis & Iris i djupsnön, och mamma hade sprungit med Bella i djupsnön. För att den västa energin skulle vara över då Mojje komme in i hagen. Då Martina komme med honom så fick ala nosa på varandra, några skirk och sådär. Men då gick vi en sväng allihopa för att avdramatisera och inte släppa ihop dem i hagen direkt.
Först släppte vi ihop Mojje och Bella, dom har ju träffats förut på ridbanan i Hjoggböle där jag brukar träna med Bella så det var hyfsat lugnt mellan dom. Men när vi släppte sedan in Brunis så skulle han ju visa Mojje vart skåpet skulle stå och vems brudar som det var. Men efter ett tag lugnade det ner sig då Brunis insåg att Mojje faktiskt inte brydde sig så mycket.
Sedan fick Iris komma in och det vart ju lite ståhejj mellan Brunis och Mojje. Men det kommer att lugna ner sig snabbt tror jag!

Mojje är iallafall en Arab/Varmblods korsning som är 6 år vad jag vet.
Mer info kommer sedan då jag vet lite om honom och sådär. Har ju aldrig ridit honom men han är jätte fin att hantera ifrån marken vad jag har känt.

Joggning & Iris

Helg! Äntligen! 
Idag bestämde jag mig för att fara ut och jogga lite med Bella. Hon fick ha på sig en snodd/halsförlängare för att få upp ryggen lite och sänka sig. Vi sprang några vändor på våran väg, men det är ju inte så kul att springa egentligen... Så vi började hitta på lite egna grejer! Jag skickade ut henne på en volt på våran väg (gårdsplan) och på en tredjedel utav volten var det en snövall, så hon fick springa en liten bit i trav i djupsnö och lyfta på benen riktigt högt då snön tog i magen på henne. Sedan kom hon ut på platt mark, där hon fick koncentera sig på att sänka sig neråt tackvare snodden/halsförlängaren.
Sedan så skickade jag ut henne i snön medans jag gick på vägen, alltså gick hon i snövallen där det var som jobbigast och jag gick på vägen. Vi gjorde det några gånger. 
Idag tror jag det var ganska jobbigt för henne ändå, men jag gav mig då jag inte orkade mer (haha)
Hon var snäll som vanligt, det märks bara att hon inte har blivit hanterad så mycket ifrån marken på sistone, då hon ibland går före mig (som hon vet att hon inte får) Och ibland så märker hon inte riktigt att jag står där jag står utan börjar "knuffas" men det där ser inte jag som så allvarligt då det typ tar högst en vecka att få bort ifrån henne. 
Hon betedde sig bara lite respekt löst. Men jag vet var jag har henne, och vet vilka kappar hästen har.

Iallafall när jag skulle släppa tillbaka Bella i hagen så skulle hon gå och dricka och då kommer Iris i full kariär och bet henne och höll på. Och där gick droppen för min del.
Dom har varit riktigt elaka emot Bella på sista tiden. Så jag slängde bara grimman som jag hade tagit av Bella, rakt på Iris rumpa, och hon kollade som bara på mig ba "jaha... och vafan va de där då?" så jag slände den på henne ennu en gång, för att visa att du måste flytta på dig. då tog hon bara satts och kastade båda bakbenen emot mig och jag kände dom snudda vid mina bröst. Men jag vart så förbannad så jag röt bara åt henne och kastade grimman ennu en gång, då sprang hon iväg och gjorde några kickar i luften och sprang till höet.
Jag menar kickar hon emot mig det är väl klart som fan att jag "kickar" tillbaka. Sånt där beteende är bara så respektlöst och jag är så glad över att den där nivån är över för mina hästar efter många dagars träningar.

Menar inte nu att Iris är en dålig häst för att hon kickade emot mig, utan jag vet att hon är jätte fin innerst inne, och det är den sidan som Lina ska träna fram. Det är bara det att jag accepterar inte sådant beteende emot mig eller någon annan.
Det är inte normalt att en häst kommer ifrån ingenstans och biter den andra hästen, när den står och dricker? Det är ett dåligt beetende som jag inte accepterar. 
Iallafall gick jag iväg dit hästarna var, och Iris sprang runt som en yr höna och försökte flytta på de andra hästarna.
Och då började jag flytta lite på henne istället.
Men sedan var det som att det började släppa, hon fattade vad jag ville.
jag kunde flytta henne med mina fingrar i lyften & med blicken. Och det är så jag vill ha hästarna. dom ska inte vara fast klistrade i marken och jag ska behöva trycka på dem för att de ska flytta sig. Eller att jag ska behöva kasta en grimma på rumpan för att de ska skärpa sig.
Utan jag visar de respekt genom att bara titta på dem, och dom visar respekt genom att flytta. Då är det liksom okej! 
Så då gick jag fram till henne gav henne en klapp och visade att nu gjorde du rätt. Och då började hon att som tugga och nosa lite på mig
Sen var det som mer eller mindre okej. 

Tyck inte nu att jag är värdens hemskaste människa för att jag kastade grimman på hennes rumpa.
Jag har gått många kuser inom hästhantering, NH. Och jag hanterar mig hästar efter vad som jag tycker är bäst, genom att ta efter vad man tycker känns rimligt.
Jag accepterar inte hästar som sparkar emot människor, biter eller annat dåligt beteende.
Istället för att straffa dom direkt tänker jag oftast ett steg längre, "Varför bet hon mig?" "Eller varför sparkade hon mig" och i det här fallet så sparkade hon emot mig för att jag sa åt henne, och vissa hästar är bara inte vana med att bli tillsagda. Och då kan det restultera (oftast) med att dom har ett dåligt beteende.
Men nu blev det ju bättre emot slutet, vi kom överens. När jag flyttar på henne så ska hon flytta, och de gjorde hon ju! Bra då var vi överens! :) 

Ska nog ta ut henne med repgrimma och ledrep någon dag och se hur hon reagerar! Om lina går med på det så att säga! :)

Lina & Irisen ♥

Plugg

Ikväll blir  plugg för min del, medans halva min familj är på kalas och resten är ute och rastar skotrarna... Kändes lagomt surt. Tur jag har godis att gotta mig med medans jag pluggar!
Idag var jag ute med Brunisen, han var glad över att få komma ut.
Till en början red jag bara igenom han lite grann, de går aldrig att få honom igenom riden tillräckligt så man verkligen har han där han ska vara, lyssna på hjälper osv. Utan han ska alltid stressa, alltid veta vart dom andra hästarna är och går aldrig att få honom koncentrerad på just mig. Under den tid jag har ridit honom så har han allitd varit så. Och jag har som bara ridit honom konstant i några månader trotts att vi haft honom i snart 2 år.
Nog har jag ridit honom förut de har jag, men bara de gångerna jag har känt mig tvingad. Jag tyckte inte om Brunis förut i ridinigen, egentligen gör jag de inte nu heller, men det fungerar iallafall. Och jag rider honom för hans & mitt bästa. För att han ska bli aktiverad, och för att jag inte ska få ridabstinens... 

Iallafall så fortsatte jag sedan passet på en ganska lång raksträcka på våran ena äng, där vi plumsade i någorlunda djup snö. Tills jag, eller snarare han fattade galopp och tog den där sträckan i galopp 5 gånger. Sedan gav jag mig.
Varav 4 sträckor i valfritt tempo och 1 sträcka i lite mer samlad galopp. Idag räckte det med fem sträckor för köttbullen. Fortsätter jag så här varje dag och ökar på någon sträcka då och då så kommer fet-magen nog vara borta! ;)


Nytt i bloggen!

Tyckte att det var dags för en liten förändring här i bloggen, så jag pratade med Felicia som alltid brukar ställa upp och fixa mina bloggar varje gång dom börjar vara lite tråkiga och utnötta.
I alla år jag har bloggat, i ca 5 år (oj shit va tiden har gått) så har det varit Felicia som har fixat mina bloggar.
Så kärlek till min duktiga felicia! ♥
Nu eftersom att jag har varit så duktig och haft prov idag, så lägger jag undan resten av allt plugg åt sidan för ikväll och slår igång en film.

Svar på kommentar - Svett



- Jag laddar upp den här eftersom att det verkar som att ni inte sett att jag svarat. 
Och det med att jag skrev att hon inte svettas, så verkar det ju vara ni som har stirrat er blind på mitt påstående.
Om jag vet att bella blir svettig vid ridning i vinterpäls när jag tränar i djupsnö, men hon blir inte svettig när jag tränar henne ifrån backen, så måste det ju vara något fel jag gör vid tömkörningen förstår ni?
Jag kanske helt enkelt inte sätter lika hård press på henne när jag tömkör, eller så kan det vara så att hon bara inte tycker det är jobbigt? det kan vara många saker, inte bara det att "Hästar är olika, och svettas olika" för det låter som ett påstående som att bella inte svettas... Men det vet jag att hon gör eftersom att hon har varit i min ägo i mer än ett år. Och jag har träffat henne i princip varje dag, och ridit henne så mycket som tiden har räckt åt. Så borde jag nog veta om min häst svettas eller inte. Jag stirrar inte mig blind på att hon inte svettas, det är bara det att iochmed att hon alltid brukar svettas då hon tränas så börjar ju man fundera på om hon inte blir tränad nog mycket.
Aja jag ska ta och lämna denna diskution då jag känner att det meningslöst att diskutera.
Jag skiter egentligen fullständigt i om bella svettas eller inte, de bryr jag mig inte om. Hade hon lökat sönder hade jag ändå inte rakat henne eftersom att hästar behöver sin päls. Det jag mer syftar på är att få henne trött. Och vad jag förstår utav henne så svettas hon då hon arbetar, inte då hon lullar på i skogen även med vinterpäls i värme.
Bella svettas vid ridning på vintern, men inte vid träning ifrån backen på vintern. Undra vad felet kan vara då?
Hare bra! ♥


Läsarfråga - Hur ska jag få henne slut?

Som ni vet så får jag ju inte rida bella, på grund utav hennes rygg som hon har haft en inflammation i, som ni kan läsa mer om HÄR.
Så jag har alltså inte ridit bella på lite mer än två månader om jag tror rätt, utan jag får bara träna henne ifrån backen. Men jag har lite svårt att träna henne för allt jag gör ifrån backen tycker hon inte är de minsta jobbigt.

Det var omöjligt att få henne trött även när jag tok galopperade henne när jag satt uppe ryggen, hon gav sig aldrig.
en gång när hon rymde 2 mil i full galopp hela vägen med vintertäcke så var hon inte de minsta svettig under det.
Jag förstår inte hur gamlingen klarar av det...

Men iallafall så skulle jag vara tacksam om någon skulle kunna skriva in en kommentar här på min blogg om någon övning ni vet som är svin jobbig för hästen, ifrån backen. 
För som jag börjar ser det, som jag nämnt förut så har bella börjat tappa lite muskler runt om på kroppen eftersom att hon inte blir använd på samma sätt längre. Och det är jätte noga med att bella inte får tappa några muskler nu när hon är under träning för att kunna bli riden igen. Hon har istället fått mer muskler uppe på ryggen vilket är de viktigaste, och vilket som är vårat mål. Men det är bara tråkigt att de att hon börjar tappa på resten utav kroppen...

Snö Tolkning

Hej! 
Idag så tog jag på Bella drag-selen och sedan drog vi oss ut i snön.
Bakom henne drogs jag på en skrana/madrass. (vet inte hur ni kallar det)
Bella verkade iallafall uppskatta det även fast hon tyckte det var lite tungt till en början. Men hon är ju en warrior.
Jag gled av några gånger i snön då hon fick för sig att galoppera... hm.. 
Men roligt hade vi!
Jag tänkte ba "yes idag kommer hon att bli svettig" eftersom att hon skulle plumsa i "djupsnö" och dra osv, men hon var inte ens fuktig... Vet inte hur jag ska göra för att hon ska bli riktigt ansträngd...

hej mitt vinterland ♥



Ny profilbild på facebook!

Snart kommer en bildbomb här på bloggen! ♥
klicka på bilden för att komma till min facebookprofil !

RSS 2.0